Prave se kriterijumi za bijele i crne liste preduzeća

Bez autora
Aug 03 2011

Ministarstvo finansija je počelo da razrađuje kriterijume za pravljenje takozvane bijele i crne liste preduzeća, ali je u ovom momentu nemoguće reći kada će one biti objavljene. Na bijeloj listi, podsjetimo, naći će se preduzeća koja regularno rade, redovno plaćaju poreske i druge obaveze, a na crnoj ona koja imaju probleme u poslovanju i koja neregularnim ponašanjem smanjuju budžetske prihode. Ne može se još precizirati termin kada će biti u mogućnosti da utvrde i objave liste ovih preduzeća, s obzirom da predstoji dosta aktivnosti na utvrđivanju i unificiranju kriterijuma po kojima bi se rangirale. Dok razrađuju kriterijume po kojima bi se rangirale firme, obratili su se i udruženjima poslodavaca i sindikatima. Od njih se zahtijeva da dostave njihove spiskove preduzeća koja uspješno posluju na osnovu kriterijuma koji sami utvrde. Rast poslovnog prihoda, dobiti, broja zaposlenih, kapitala i ostali pokazatelji poslovanja koji se koriste u finansijskoj analizi, biće korišteni i ovom prilikom. Uzimaće se posebno u obzir iznos plaćenih poreza i doprinosa, poštovanje prava zaposlenih, redovnost u servisiranju obaveza prema državi, stepen i učestalost pravljenja privrednih prestupa.

Prave se kriterijumi za bijele i crne liste preduzećaMinistarstvo finansija je počelo da razrađuje kriterijume za pravljenje takozvane bijele i crne liste preduzeća, ali je u ovom momentu nemoguće reći kada će one biti objavljene, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Na bijeloj listi, podsjetimo, naći će se preduzeća koja regularno rade, redovno plaćaju poreske i druge obaveze, a na crnoj ona koja imaju probleme u poslovanju i koja neregularnim ponašanjem smanjuju budžetske prihode.

Rano za rokove

- Ne možemo još precizirati termin kada ćemo biti u mogućnosti da utvrdimo i objavimo liste ovih preduzeća, s obzirom da predstoji dosta aktivnosti na utvrđivanju i unificiranju kriterijuma po kojima bi se rangirale - kazala je za Pobjedu pomoćnica za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta ministra finansija Bojana Bošković.

Dok razrađujemo kriterijume po kojima bi se rangirale firme, obratili smo se, kaže Bošković, i udruženjima poslodavaca i sindikatima.

- Od njih zahtijevamo da nam dostave njihove spiskove preduzeća koja uspješno posluju na osnovu kriterijuma koji sami utvrde - objašnjava pomoćnica ministra.

Odgovarajući na pitanje koji će biti glavni kriterijumi prilikom pravljenja ovih listi naša sagovornica kaže da su to, prije svega, pokazatelji poslovanja.

Kriterijumi

- Rast poslovnog prihoda, dobiti, broja zaposlenih, kapitala i ostali pokazatelji poslovanja koji se koriste u finansijskoj analizi, biće korišteni i ovom prilikom. Uzimaće se posebno u obzir iznos plaćenih poreza i doprinosa, poštovanje prava zaposlenih, redovnost u servisiranju obaveza prema državi, stepen i učestalost pravljenja privrednih prestupa - kaže Bošković.

Kada budu napravljene liste će, kažu u Ministratstvu finansija, biti javno dostupne.

- Biće omogućeno i seljenje kompanija sa jedne na drugu listu. Jednom definisana lista neće biti konačna, već je u planu redovno ažuriranje spiskova. Biće moguće „seljenje“ preduzeća sa jedne na drugu listu, ukoliko se parametri kod preduzeća, protokom vremena, poboljšaju, odnosno pogoršaju, objašnjava pomoćnica ministra finansija.

Država i biznis

Kada se u Ministarstvu razmišljalo o ideji bijelih i crnoh lista, nije se, kaže Bošković, vodilo iskustvima drugih zemalja.

- Cilj nam je bio da, prije svega, pokažemo dobar odnos države prema biznisu. Da kompanije koje budu ocijenjene najboljima, pored društvenog priznanja, budu uvažene i od države i njene administracije, na način da njihovi postupci prema državnim institucijama traju kraće i uz što manje procedura, objašnjava cilj pomoćnica ministra.

Iz Ministarstva je ranije najavljeno da će preduzeća koja regularno posluju i koja su dobri partneri državi i građanima imati pun i efikasan servis države i njenih organa. Druga grupa preduzeća biće češće i strože kontrolisana. Preduzeće se sve mjere, uključujući i zatvaranje tih preduzeća. Biće sankcionisani i pojedinci koji su odgovorni za takvo poslovanje najavljeno je iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik